top of page

Ze kunnen hun gang gaan

Coahuila, Mexico, Februari 2017

Pedro vertelt mij over de geschiedenis en problemen van de campo’s en inheemse bewoners van Mexico. In 1492 kwamen de Spanjaarden Mexico koloniseren. In 1550 riep het Spaanse hof ejido’s in het leven. Ejido’s houdt in dat grond aan de gemeenschap toebehoord en geen privébezit is. Een mix van het middeleeuwse systeem en inheemse tradities. In 1860 komt er een liberale hervorming en komen er grootgrondbezitters die eigenaren worden van de grond. Tijdens de Mexicaanse revolutie in 1915 die meer heeft van een burgeroorlog dan een revolutie worden de ejido’s weer in ere hersteld. In 1994 vindt er weer een golfbeweging plaats van neoliberalisme en worden de ejido’s verkocht aan kapitalisten. Deze beweging is nu nog gaande.

 

In het kader van deze kapitalistische beweging zijn er nu kapitaalkrachtige bedrijven die moeder aarde willen gebruiken voor economisch gewin en geen rekening houden met de schade die dit toebrengt aan de leefomgeving van de bewoners en de natuur. Zo zijn er plannen om chemisch afval te dumpen in de woestijn. Dit brengt schade aan de natuur. Je zou het tegengestelde denken, maar in de woestijn is meer biodiversiteit dan in de tropen volgens Pedro. Deze biodiversiteit vindt op microschaal plaats. Ook zijn er plannen om het schaarse water voor de vestiging van industrie te gebruiken. Dit water is niet langer ter beschikking voor de lokale bevolking en vloeit vervuilt terug. Dit heeft een verwoestend effect op de natuur en leefomgeving van de inwoners.

 

De politiek is corrupt en komt niet voor de belangen van de bevolking en de natuur op. Burgers staan machteloos. Daarnaast heeft Mexico te kampen met vele problemen daardoor houdt dit de bevolking niet bezig. Het ontbreekt aan bewustwording door gebrekkige scholing en slechte informatievoorziening. Ook is er geen persvrijheid. Een Mexicaan heeft een gehoorzame houding. Dit helpt de zaak niet. Dit maakt dat kapitaalkrachtige Westerse bedrijven hun gang kunnen gaan in een land als Mexico. Buiten ons gezichtsveld heeft onze luxe westerse levensstijl verwoestende gevolgen. Kapitalisme ontneemt de basisbenodigdheden zoals aarde, water en schone leefomgeving. Essentieel voor het voortbestaan.

Ook drugskartels en corruptie grijpen in in het leven van de gewone burger. De  laatste twee jaar is het rustig in zijn dorp. De buren tegenover hem zijn heel rijk, werken voor de regionale coca cola. De buurvrouw is ontvoerd geweest door het kartel en de familie heeft veel losgeld voor haar betaald. De lokale bezinepomp, tegenover de kinderspeelzaal is in handen van het kartel. Evenals een pand op steenworp afstand van de ranch waar een familielid van de gouverneur woont.

 

Pedro is voorvechter voor burgerrechten en tegen chemische dumpplaatsen. De drugskartels zijn op zijn land geweest om hem te intimideren. Hij zegt dat dit verband houdt met zijn inzet voor deze belangenorganisatie. Ze kwamen op zijn terrein om hem bang te maken en hebben vanaf zijn terrein helikopterverkeer geobserveerd dat ingezet wordt voor drugstransport. Hij ging naar de politie toe. De agent vertelde hem openlijk dat de burgemeester samenwerkt met de kartels en dat hij ook samenschoolt met het kartel. Deze betrokken burger wordt in de kou gezet door de politiek. Hij legt uit dat bedreiging een bekende techniek is. Drugskartels kunnen hun gang gaan. Als ze binnenvallen en ze vragen om land, dan geef je ze dat. Vragen ze om dieren, dan geef je die ook. Vragen ze om je vrouw en kinderen, dan pak je je wapen.

 

Veel Mexicaanse politieagenten zijn corrupt en slecht. De migranten uit andere Latijns-Amerikaanse landen op doorreis naar de Verenigde Staten zijn veelvuldig slachtoffer van beroving, verkrachting en verdwijning door de Mexicaanse politie. Op korte termijn ziet hij geen oplossing, maar op lange termijn is een andere manier van denken de sleutel. Hiervoor is een goede informatievoorziening essentieel.

img_4162.gif
Ze kunnen hun gang gaan
bottom of page